søndag den 25. august 2013

Estland - Tallinn

Ferien er ved vejs ende for vores vedkommende i denne omgang. Men hvilken ferie det har været. Jeg kan kun sige den har været fantastisk. Vi har været i Estland. Et rejsemål jeg kan anbefale på det varmeste.
 
Inden jeg fortæller om vores tur, vil jeg dog kort berette om Estlands historie. Det var i Estland Dannebrog faldt ned 15. juni 1219 under den danske kongeValdemars Sejrs korstog. Danskere besejrede esterne. Senere har tyskere, svenskere og russere regeret i landet.
Efter revolutionen i Rusland i november 1917, hvor bolsjevikkerne overtog magten, erklærede Estland sig selvstændigt 24. februar 1918. Det førte til krig mod russerne. I februar 1920 indgik de imidlertid fred i den estiske by Tartu, og Sovjetrusland anerkendte Estlands selvstændighed.
I 1940 besatte Sovjet Estland. I 1941 besatte Nazi-Tyskland Estland, som i første omgang så tyskerne som befriere, hvilket dog ikke viste sig at være tilfældet. I 1944 genbesatte Sovjet Estland, og denne besættelse varede ved indtil 20. august 1991, da Estland erklærede sig selvstændigt for anden gang. Og netop i år har de været fri i en længere periode end deres første selvstændighedsperiode.
 
Vi indledte turen i Estland hovedstad Tallinn, hvor der bor godt 400.000 indbyggere. Tallinn har en flot gammel by. Der ankommer mange turister til byen, da der lægger mange krydstogtskibe til i havnen, som ligger i gå afstand fra den gamle bydel.

 
Vabadus Valjak (Frihedspladsen) til minde om den estiske frihedskrig 1918-1920.
Parlamentsbygningen med tårnet Lange Hermann. Her vajer det estiske flag. Esterne ved, at det lands flag, der vajer på toppen af Lange Hermann, er det land, der regerer i Estland.

Mindesmærke for generobringen af selvstændigheden 20. august 1991.

Den Danske Konges Have. Her markeringen af, at det var her Dannebrog faldt ned 15. juni 1219.

I Tallinn er der mange ravbutikker.

Vi slapper af på en cafe i Tallinn.

Aftensmad i regnvejr på Rådhuspladsen. Heldigvis var der store parasoller, der skærmede for regnen.

Korset på Frihedspladsen skulle være så smukt med belysning på, så det venter vi på...

... imens smager jeg på den lokale øl.


Vi kom forbi denne flotte hestevogn på vores vandringer gennem Tallinns gader.

Den smukke Katarina passage. Opkaldt efter Kejserinde Katharina II af Rusland (1729-1796).

I Helligåndskirken hænger Dannebrog, doneret af Danmark for at markere forbindelsen mellem Danmark og Estland. Tallinn betyder "Danskerbyen" og byvåbenet er et hvidt kors på rød baggrund.

Vi gik igennem en anden af byens passager, der fortalte om Estlands historie på fliserne.

De var også fremtidssynede. Nu må vi se om Estland kan bevare deres selvstændighed. Men det vil også kræve, at esterne føder flere børn, end de gør idag. Fødselsraten i Estland er nemlig kun på 1,2 pr. kvinde.


På bymuseet i Tallinn har de rum, der fortæller om Sovjettiden, og den var bestemt ikke glorværdig.

Her bliver Stalin hyldet i 1950.

Og her Lenin i 1972.
Efter et besøg i Estland finder man ud af, hvor vigtigt det er kæmpe for friheden og bliver ved med at kæmpe for friheden. Det gælder også i Danmark, selv vi er et frit land i dag. Men det er vigtigt ikke at tage friheden for givet. Der skal kæmpes for den hver dag for at bevare den. Nu skal min blog ikke til at være politisk. Jeg kan blot ikke lade være med at blive eftertænksom efter mit besøg i Estland.

Follow on Bloglovin

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...